Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği’nde düzenleme yapıldı
Ticaret Bakanlığı, Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği’nde yapılan düzenlemelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Ticaret Bakanlığı, Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği’nde yapılan düzenlemelere ilişkin açıklamalarda bulundu.
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, 23 Ağustos 2022 tarihli ve 31932 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile tüketicilerin cayma hakkı kullanımındaki kargo iade masraflarına hangi tarafça katlanılacağının sözleşme öncesi kararlaştırılmasına ve cayma hakkı istisnalarının kapsamının genişletilmesine ilişkin olarak mevzuat değişikliği yapılmış ve anılan değişikliklerin 1 Ocak 2026 tarihinde yürürlüğe girmesi öngörüldü.
Ancak 4 Eylül 2024 tarihinde düzenlenen 28. Tüketici Konseyi’nde gündeme getirilen öneriler ve bakanlık tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda aşağıdaki değişiklikler yapıldı.
Tüketicilerin mesafeli olarak kurulan sözleşmelerde cayma hakkını kullanmaları halinde iade kargo ücretlerinin satıcı/sağlayıcı tarafından karşılanması şeklindeki uygulamanın korunması yönünde yeniden mevzuat değişikliği yapıldı ve böylece 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunu'nun temel amaçlarından biri olan tüketicilerin ekonomik menfaatlerinin korunması sağlandı.
Tüketicilerin sıklıkla kullandıkları elektronik ürünler olan; cep telefonu, akıllı saat, tablet ve bilgisayar ürünlerinin mesafeli olarak alış-verişe konu edilmesi halinde cayma hakkının kullanılamayacağına yönelik değişiklik de yeniden gözden geçirildi ve bu ürünler cayma hakkının istisnaları kapsamından çıkartıldı. Böylelikle bu ürünler için de cayma hakkını kullanabilme imkanı korunmuş olup tüketicilerin e-ticaret siteleri ve platformlar gibi mecralarda mesafeli olarak kurulan sözleşmelerde daha güvenli bir alışveriş yapma imkanına kavuşmaları hedeflendi.
1 Ocak 2026 tarihinde yürürlüğe girmek üzere, tüketicilerin satıcı ve sağlayıcılar tarafından doğru bilgilendirilmesi amacıyla mesafeli sözleşme kurulmadan önce ve ön bilgilendirme formu aracılığıyla uyuşmazlıklarına yönelik olarak parasal limitler mahkemelerinin görev ve yetki alanına giren uyuşmazlıklar için tüketici mahkemesine dava açmadan önce arabulucuya başvurulması şartına ilişkin bilgiye de yer verilmesi zorunluluğu düzenleme altına alındı.
Bu doğrultuda, tüketicilerin ekonomik menfaatlerinin korunmasına yönelik mevzuat çalışmalarına azami ölçüde özen gösterilmesine bakanlıkça devam edilecek.
Hibya Haber Ajansı© Copyright 2025 724haberler Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.